Grundfos Magyarország Gyártó Kft. – Átállási idő csökkentése a SMED módszerrel

A Grundfos a világ egyik vezető szivattyúgyártója, amelynek 1945-ös alapítása óta legfontosabb törekvése, hogy világszerte sikeresen fejlesszen, gyártson és értékesítsen kiváló minőségű szivattyúkat, szivattyú rendszereket, Jelenleg Magyarországon három telephelyen folytat gyártási tevékenységet: a GMH1 és GMH2-es üzemek Tatabányán, míg a GMH3-as gyár Székesfehérváron üzemel.

Fejlesztési területek

A GMH2-es üzemben 2007-ben egy SMED projekt vezetésére kaptunk felkérést. A SMED módszer az átállási idő csökkentésére szolgáló Lean eszköz, melynek alkalmazásával a típusváltási idők radikálisan csökkenthetőek. Ezáltal a gépkihasználtság növekedése mellett komoly készletcsökkentés is elérhető, hiszen kisebb tételekben vagyunk képesek gyártani (ugyanolyan termeléskiesés mellett többször tudok átállni, vagyis kisebb tételnagyságaim lesznek). Az átállási idő kérdése tehát igen lényeges kérdés, főleg olyan gyártási folyamatoknál, ahol nagy értékű berendezések végeznek munkát.

Elvégzett tevékenységek

Tanácsadóink egy klasszikus SMED projektet vezettek a megbízónál. Egy MAZAK megmunkálóközpont esetében kellett a típusváltási időt csökkenteni. A workshop egy tréninggel indult, ahol a módszer elméleti alapjait mutattuk be a Grundfos szakembereinek. A rövid elméleti blokk után egyből következett a gyakorlati megvalósítás! A kiválasztott gépen lefilmeztünk egy átállási folyamatot. Ezt a videót közösen és alaposan elemeztük, megjelölve azokat a tevékenységeket, melyekben fejlesztési lehetőségek rejlenek. Az elemzés végén a megjelölt tevékenységek, műveletek fejlesztésére, kiváltására, vagy adott esetben párhuzamosítására dolgoztunk ki javaslatokat. Ezután pedig a megvalósításba kezdtünk bele. A workshop végén eljutottunk odáig, hogy próbajelleggel ki tudtuk próbálni a fejlesztett állapotot és mérni tudtuk a kiindulási állapothoz viszonyított fejlődést.

Elért eredmények

A próbaüzem alatt az átállási idő 51%-kal (!) csökkent, ami komoly eredmény,  kétségkívül bizonyítja a módszer és a workshop eredményességét.