Gyártástámogató és gyártási folyamatok lean fejlesztése nyomdai környezetben – folyamatfejlesztés a Pátria Nyomda Zrt.-nél

Tanácsadóink 2010. februárjában kezdte el dolgozni Magyarország egyik legnagyobb nyomdájában a gyártási és a gyártástámogató folyamatok hatékonyságának fejlesztésén. A fejlesztések fókuszában a gyártást megelőző irodai folyamatok – ajánlatkészítés és rendelés-feldolgozás – átfutási idejének csökkentése, valamint a gyártás egy részterületén az 5S alapelvek bevezetése áll.

Vezetői és alkalmazotti interjúk és műhelymunkák során feltérképeztük a vizsgálandó folyamatokat, azonosítottuk a jelen lévő veszteségeket és akciókat dolgoztunk ki ezek megszüntetésére. A fejlesztés eredményeként felvázolt új irodai layout alapján az egymással gyakran információkat és dokumentumokat cserélő osztályok fizikailag közel – egy közös irodába – kerültek és elkezdődött a fejlesztett folyamatok pilot jelleggel történő bevezetése, és további, a működés során megszerezhető tapasztalatok gyűjtése.